ΦΕΣΤΙΒΑΛ

11ο Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου «ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ»

6 – 17 Ιουλίου 2018

Δηλώστε συμμετοχή από 1/3/2018  μέχρι και 15/6/2018 για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 11oυ Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ – REDRIVER 2018.

Σύντομα θα ενημερωθεί η σελίδα…

Στην αγκαλιά των Βράχων… ανθίζει ο πολιτισμός!

Η μικρή ιστορία του θεσμού.

Το 2007 η ιδιωτική διοργάνωση κατέθεσε στο Δήμο Διδυμοτείχου για πρώτη φορά μία ολοκληρωμένη πρόταση με σκοπό τη δημιουργία ενός πολιτιστικού θεσμού με στόχο την προσέλκυση τοπικού τουρισμού και όχι μόνο. Η αρχική ιδέα ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της πόλης την εποχή εκείνη και κυρίως για τον περιβάλλοντα χώρο, δίπλα στο ποτάμι, που δεν είχε αξιοποιηθεί μέχρι τότε. Το 2008 με ομόφωνη απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου δόθηκε η πρώτη νόμιμη άδεια για διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων στην περιοχή Αγία Μαρίνα, Ερυθροποτάμου του Διδυμοτείχου.

Με ιδιωτικές χορηγίες και με την τεχνική στήριξη του Δήμου Διδυμοτείχου το 1ο Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ- REDRIVER πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία.  Η συμμετοχή και συνεργασία των συλλόγων όσο και η προσέλευση επισκεπτών ήταν μεγάλη και έτσι ξεκίνησε η ιδέα να γίνεται πράξη κάθε χρόνο. Σήμερα, οι κάτοικοι συμμετέχουν ενεργά και έχουν ταυτίσει την υπαίθρια περιοχή του Ερυθροποτάμου με το πολιτιστικό εγχείρημα και τις δράσεις του φεστιβάλ.

Βασικό χαρακτηριστικό του φεστιβάλ είναι ότι, αντλεί τις ιδέες για δράση από την  πολυπολιτισμικότητα της πόλης του Διδυμοτείχου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε όλο και περισσότερα μνημεία κάθε χρονιά  και οργανώνονται ανάλογες εκδηλώσεις. Κεντρικό σημείο του Red River είναι ο Βράχος στο λόφο Καλέ του Βυζαντινού Κάστρου όπου τις τελευταίες μέρες κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ στο σημείο της Αγίας Μαρίνας με συναυλίες αλλά και με θρησκευτικό εορτασμό.

Ερυθροπόταμος – Διδυμότειχο

Ο Δήμος Διδυμοτείχου είναι μέλος του «Ελληνικού Δικτύου Πόλεων με Ποτάμια» και σκοπός του δικτύου είναι η ανάληψη και υλοποίηση πολιτικών που αφορούν την περιβαλλοντική, πολιτιστική, αισθητική και οικονομική ανάπτυξη των ποτάμιων οικοσυστημάτων.

Τοποθεσία

Ο Ερυθροπόταμος είναι ένας από τους κυριότερους παραποτάμους του ποταμού Έβρου.

 

  

Πηγάζει από την ανατολική Ροδόπη και συγκεκριμένα από τις βόρειες πλαγιές της Σάπκας (υψώματα Κορφοβούνι και Μάτι, ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες Έβρου και Ροδόπης) κοντά στο Μέγα Δέρειο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η βορειοδυτική πλαγιά της Σάπκας προστατεύεται από το Δίκτυο Natura 2000. Ο ποταμός, περνά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εντός της περιφέρειας Χασκόβου κοντά στο Γκόρνο Λούκοβο, διαμορφώνει τη πρώτη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Βουλγαρίας για 3 χλμ., διασχίζει το Βουλγαρικό έδαφος για 5 χλμ. και μετά εισέρχεται  ξανά στο Ελληνικό έδαφος, διαμορφώνοντας τη δεύτερη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Βουλγαρίας για 12 χλμ μέχρι το χωριό Μεταξάδες όπου και εισέρχεται τελικά στην Ελλάδα, στο ύψος των οικισμών Σκιβ Κλαντένετς(BG) και Αλεποχωρίου(GR) όπου περνά από πολλούς οικισμούς τις περιφέρειας Διδυμοτείχου και εκχέεται στον ποταμό Έβρο.

Ο μεγαλύτερος παραπόταμός του είναι ο Ασπροπόταμος (βουλγαρικά: Бяла река, προφ.: Μπιάλα ρέκα), που διαρρέει σε όλο το μήκος του το βουλγαρικό έδαφος και εκχέεται στον Ερυθροπόταμο κοντά στο χωριό Οντρίντσι της επαρχίας Χασκόβου.

ΧΑΡΤΗΣ:

Στο ύψος των Μεταξάδων συμβάλλουν οι παραπόταμοι Μπέλλας, Ακτσε Χισάρ και Ακαλάνσκο Ντερέ, οι οποίοι βρίσκονται σε βουλγαρικό έδαφος.  Ο Ερυθροπόταμος έχει πολλά ψάρια και πτηνά ανά περιόδους και οι ψαράδες ψαρεύουν καθημερινά με παραδοσιακές βάρκες ή στις όχθες του.

Η βορειοδυτική πλαγιά της Σάπκας προστατεύεται από το Δίκτυο Natura 2000, ενώ η βορειοανατολική πλαγιά της είναι καταφύγιο Άγριας Ζωής.