ΦΕΣΤΙΒΑΛ

10 – 17 Ιουλίου 2017

Δηλώστε συμμετοχή από 22/4/2017  μέχρι και 30/6/2017 για το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 10oυ Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ – REDRIVER 2017.

Σύντομα θα ενημερωθεί η σελίδα…

 

Τοποθεσία

Ο Ερυθροπόταμος είναι ένας από τους κυριότερους παραποτάμους του ποταμού Έβρου.

 

  

Πηγάζει από την ανατολική Ροδόπη και συγκεκριμένα από τις βόρειες πλαγιές της Σάπκας (υψώματα Κορφοβούνι και Μάτι, ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες Έβρου και Ροδόπης) κοντά στο Μέγα Δέρειο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η βορειοδυτική πλαγιά της Σάπκας προστατεύεται από το Δίκτυο Natura 2000. Ο ποταμός, περνά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εντός της περιφέρειας Χασκόβου κοντά στο Γκόρνο Λούκοβο, διαμορφώνει τη πρώτη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Βουλγαρίας για 3 χλμ., διασχίζει το Βουλγαρικό έδαφος για 5 χλμ. και μετά εισέρχεται  ξανά στο Ελληνικό έδαφος, διαμορφώνοντας τη δεύτερη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Βουλγαρίας για 12 χλμ μέχρι το χωριό Μεταξάδες όπου και εισέρχεται τελικά στην Ελλάδα, στο ύψος των οικισμών Σκιβ Κλαντένετς(BG) και Αλεποχωρίου(GR) όπου περνά από πολλούς οικισμούς τις περιφέρειας Διδυμοτείχου και εκχέεται στον ποταμό Έβρο.

Ο μεγαλύτερος παραπόταμός του είναι ο Ασπροπόταμος (βουλγαρικά: Бяла река, προφ.: Μπιάλα ρέκα), που διαρρέει σε όλο το μήκος του το βουλγαρικό έδαφος και εκχέεται στον Ερυθροπόταμο κοντά στο χωριό Οντρίντσι της επαρχίας Χασκόβου.

ΧΑΡΤΗΣ:

Στο ύψος των Μεταξάδων συμβάλλουν οι παραπόταμοι Μπέλλας, Ακτσε Χισάρ και Ακαλάνσκο Ντερέ, οι οποίοι βρίσκονται σε βουλγαρικό έδαφος.  Ο Ερυθροπόταμος έχει πολλά ψάρια και πτηνά ανά περιόδους και οι ψαράδες ψαρεύουν καθημερινά με παραδοσιακές βάρκες ή στις όχθες του.

Η βορειοδυτική πλαγιά της Σάπκας προστατεύεται από το Δίκτυο Natura 2000, ενώ η βορειοανατολική πλαγιά της είναι καταφύγιο Άγριας Ζωής.