ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ – Π.Α.Μ.Θ.

To Φεστιβάλ Πολιτισμού Διδυμοτείχου ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΣ – REDRIVER έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες με την Π.Ε.-ΕΒΡΟΥ της Π.Α.Μ.Θ. και με συλλογικούς φορείς της περιοχής κατά καιρούς.

Σύνδεσμοι:

https://www.pamth.gov.gr/index.php/el/

https://www.emtgreece.com/el

Γεωγραφικά αποτελεί μια ιδιαίτερη αναπτυξιακή ενότητα όπως καταγράφεται από τους ανάλογους φορείς.  Υπάρχει διασυνοριακή συνεργασία στην περιοχή και δυνατότητες εξέλιξης της μεταποίησης. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει,

  • Ζώνες Ειδικής Διατήρησης και Προστασίας Natura 2000,
  • καταφύγια άγριας ζωής,
  • παραδοσιακοί οικισμοί,
  • κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι,
  • τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους,
  • ποτάμια, δασικές περιοχές, μονοπάτια κ.α.

 

Υπάρχουν προσπάθειες και προοπτικές για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, προστασία του τοπίου, ανάπτυξης του ορεινού όγκου, του αγροτικού τομέα και αναδυόμενοι άξονες ανάπτυξης με Βουλγαρία και Τουρκία.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

O Ερυθροπόταμος πηγάζει από την ανατολική Ροδόπη και συγκεκριμένα από τις βόρειες πλαγιές της Σάπκας (υψώματα Κορφοβούνι και Μάτι, ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες Έβρου και Ροδόπης) κοντά στο Μέγα Δέρειο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η βορειοδυτική πλαγιά της Σάπκας προστατεύεται από το Δίκτυο Natura 2000. Ο ποταμός, περνά τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα εντός της περιφέρειας Χασκόβου κοντά στο Γκόρνο Λούκοβο, διαμορφώνει τη πρώτη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Βουλγαρίας για 3 χλμ., διασχίζει το Βουλγαρικό έδαφος για 5 χλμ. και μετά εισέρχεται  ξανά στο Ελληνικό έδαφος, διαμορφώνοντας τη δεύτερη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Βουλγαρίας για 12 χλμ μέχρι το χωριό Μεταξάδες όπου και εισέρχεται τελικά στην Ελλάδα, στο ύψος των οικισμών Σκιβ Κλαντένετς(BG) και Αλεποχωρίου(GR) όπου περνά από πολλούς οικισμούς τις περιφέρειας Διδυμοτείχου και εκχέεται στον ποταμό Έβρο.

Ο μεγαλύτερος παραπόταμός του είναι ο Ασπροπόταμος (βουλγαρικά: Бяла река, προφ.: Μπιάλα ρέκα), που διαρρέει σε όλο το μήκος του το βουλγαρικό έδαφος και εκχέεται στον Ερυθροπόταμο κοντά στο χωριό Οντρίντσι της επαρχίας Χασκόβου.

Στο ύψος των Μεταξάδων συμβάλλουν οι παραπόταμοι Μπέλλας, Ακτσε Χισάρ και Ακαλάνσκο Ντερέ, οι οποίοι βρίσκονται σε βουλγαρικό έδαφος.  Ο Ερυθροπόταμος έχει πολλά ψάρια και πτηνά ανά περιόδους και οι ψαράδες ψαρεύουν καθημερινά με παραδοσιακές βάρκες ή στις όχθες του.

Η βορειοδυτική πλαγιά της Σάπκας προστατεύεται από το Δίκτυο Natura 2000, ενώ η βορειοανατολική πλαγιά της είναι καταφύγιο Άγριας Ζωής.

 

ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΔΑΤΩΝ

http://wfdver.ypeka.gr/el/home-gr/

http://wfdver.ypeka.gr/wp-content/uploads/2017/04/files/GR12/GR12_P01_Armodies_Arxes.pdf

 

 

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ & ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 

Στοιχεία από: http://www.pedamth.gr/

http://www.pedamth.gr/files/ArticleID/174/AMTH_Synopsi+xartes.pdf